ДОБРЕ ДОШЛИ - Лаборатория „ГЕНИКА“

Тестване за COVID-19

Индивидуални и бизнес диагностични решения

Генетика на здравето

Изкуството да превърнеш генетичните данни в медицински решения

ДНК профилиране

Биологично родство и идентификация

„ГЕНИКА“ е първата частна генетична лаборатория в България. Изцяло специализирана в ДНК и РНК диагностика на заболявания с генетична и инфекциозна етиология, „ГЕНИКА“ предоставя пълен спектър от съвременни генетични методи и технологии за анализ на човешки, вирусен и бактериален геном (PCR; RT-PCR; секвениране; хибридизационни техники).

„ГЕНИКА“ се ръководи от убеждението, че генетичната основа e ключова за диагностиката и профилактиката на редица медицински състояния, в това число репродуктивни несполуки, онкологични заболявания, редки генетични болести, полово предавани инфекции, респираторни инфекции и други. Лабораторията предлага и ДНК програми, свързани с начина на живот – хранителен режим, спорт, детокс, грижа за кожата, памет и концентрация. Вижте повече

Ново поколение

Диагностични решения

Молекулярно-генетични тестове

Здравна профилактика

HPV & РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

HPV & РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Ракът на маточната шийка (РМШ) е второто по честота онкозаболяване в света сред жените на възраст между 20 и 55 г. Негов причинител е човешкият папиломен вирус (HPV). РМШ представлява краен стадий на неизлекувана HPV инфекция, която се характеризира с постоянно присъствие на HPV и е установена при многократно ДНК тестване на цервикални проби. HPV инфекцията се предава предимно по полов път и обикновенно протича без клинични признаци или симптоми. 

Процесът от заразяване с HPV до настъпване на ракова заболеваемост е бавен. Това прави иницииращите инфекции и предшестващите болестта лезии подходящи за редовна профилактика с цел превенция на развитие на рак на маточната шийка.

С диагностичните решения на  „ГЕНИКА 93% от РМШ е предотвратим.

Вижте повече
РЕПРОДУКТИВНИ НЕСПОЛУКИ

РЕПРОДУКТИВНИ НЕСПОЛУКИ

FERTILITY TEST®  на „ГЕНИКА“ осигурява най-добрата възможна профилактика на генитални инфекции, свързани с безплодие. 

В случаите на безплодие и повтарящи се спонтанни аборти с неизвестна етиология, FERTILITY TEST® позволява да се установи директната бактериална и вирусна активност, която е свързана с развитие на инфекции, причиняващи инфертилитет.

FERTILITY TEST®  е иновативен неинвазивен тест, създаден от „ГЕНИКА“, чиято цел е да предостави висок клас диагностично решение, съобразено с международните постижения в областта на репродуктивните проблеми. FERTILITY TEST® ще улесни пътя за успешна бременност, настъпила както по естествен начин, така и след инвитро процедури.

Вижте повече
БРЕМЕННОСТ И ПРЕНАТАЛНА ГРИЖА

БРЕМЕННОСТ И ПРЕНАТАЛНА ГРИЖА

Пренаталните грижи са здравните грижи, които жените получават, докато са бременни. Профилактичните диагностични тестове могат да спомогнат за здравето на всяка бременна жена и нейното бебе. Те позволяват на гинеколога да установи евентуални здравословни проблеми и да предприеме навременно лечение, за да предотврати възникване на редица усложнения. В идеалния случай пренаталните грижи трябва да започнат преди бременността и да продължат след и между бременностите, като част от цялостна стратегия за репродуктивното здраве на жените.

Диагностичните решения на „ГЕНИКА“ покриват висок клас изследвания, свързани с комплексна оценка на вагинален, цервикален и ендометриален микробиом, с полово предавни инфекции, с вродени тромбофилии, с превенция на риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Те включват още  тестове за синдроми, вродени аномалии и редки наследствени заболявания при новороденото.

Вижте повече
ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Полово предаваните болести (ППБ) са много чести. Всяка година в света се регистрират милиони нови случаи на заболели. ППБ се причиняват от бактерии, паразити или вируси и се предават от един човек на друг при вагинален, орален и анален сексуален контакт. Правилната употреба на латексови презервативи значително намалява, но не елиминира напълно риска от полово предавани инфекции. Без лечение, полово предаваните инфекции може да доведат до сериозни здравословни проблеми, сред които са тазово-възпалителна болест, безплодие, извънматочна бременност, спонтанни аборти, перинатални или вродени инфекции при новородено, рак на маточната шийка, чернодробен карцином и др. Полово предаваните инфекции често НЕ причиняват симптоми, така че е възможно да имате инфекция и да не знаете, което крие огромен риск от възникване на здравословни усложнения. Затова, ако сте сексуално активни, е важно да се изследвате профилактично.

Вижте повече
ИНТИМНО ЗДРАВЕ

ИНТИМНО ЗДРАВЕ

Вагиналната дисбактериоза е състояние на нарушен баланс между нормалните обитатели на влагалището и защитната флора от лактобацили. Промените в нормалната микробиота увеличават и риска от инфекции, предавани по полов път.

Вагиналната дисбактериоза е най-широко разпространената инфекция при жените в репродуктивна възраст, като заболяването се свързва с инфертилитет, индукция на спонтанни аборти и проблемна бременност.

84% от жените нямат симптоми, а 40% остават неправилно диагностицирани поради недостатъци на масово използваните диагностични методи. 

ДНК тестът Femoflor ® предоставя уникална диагностична платформа от ново поколение за откриване на причината за нарушено интимно здраве/комфорт.

Вижте повече
FAQ
Често задавани въпроси

Нашите пациенти и партньори най-често питат:

Обучения и семинари

Екипът на  „ГЕНИКА“ има богат опит в изготвянето и изпълнението на научни проекти и разработки. При нас е възможно обучение, организиране на семинари и заседания на работни групи за обсъждане и решаване на определени случаи. Наши специалисти са на разположение да посетят партньорското звено и да проведат семинари и работни дискусии. Предоставяме обучение на място относно взимане, съхранение и транспортиране на проби за анализ. Нашите лаборатории предоставят специализирани консумативи за извършване на генетични изследвания, назначени от лекар.

Модерна техника и оборудване
Лабораториите имат опит с модерни биоинформационни технологии и софтуери за специализирани анализи.
Точност и коректност

Пациентите и насочващите лекари са информирани предварително за сроковете за изпълнение на анализа. 

Спешни анализи се извършват с приоритет. 

Нашите лаборатории предлагат специализирани консултации за насочващите лекари и пациенти, в които се разяснява ползата от генетичните изследвания и се предоставя подробна интерпретация на получените генетични резултати. 

Нашите специалисти са постоянно на разположение по телефон или по имейл за обсъждане на случаи с медицинските специалисти. Винаги е налична директна връзка със специалиста, извършил анализа и съответния ръководител на отдел. 

Можем да сме от полза в следните направления:

Инфекциозна диагностика - PCR  анализ за детекция на вирусен и бактериален генетичен материал (SARS CoV-2; HBV, HCV, Човешки папиломен вирус, Херпесни вируси, Полово-предавани бактериални инфекции, Остри респираторни инфекции и др.)

Акушерство и гинекология - пренатална диагностика на генетични заболявания, неинвазивна пренатална диагностика за анеуплоидии, вродени тромбофилии, кариограма, спермален анализ, преждевременно изчерпване на яйчников резерв, предразположение към гестационен диабет, ДНК анализ на полово предавани болести, течно-базирана цитология и др. Извършване на генетични изследвания върху абортивни материали. 

Урология - ДНК анализ на урологични инфекции, генетични изследвания за диагностика и оценка на терапевтичен ефект при простатен карцином и др. 

Неврология - ДНК диагностика на невромускулни заболявания, епилепсии, синдроми с умствено изоставане и др. 

Кардиология - генетични изследвания при дилатативна и хипертрофична кардиомиопатия, long QT синдром, генетични предразположения за сърдечно-съдови заболявания и др.

Гастроентерология - генетични изследвания за синдром на Жилбер, мастен черен дроб, чернодробна поликистоза, целиакия и др. 

Ендокринология - затлъстяване в ранна детска възраст, наднормено тегло, предразположение към диабет тип 2 и др. Фармакогенетични изследвания за оценка на терапевтичен ефект при лечение с кортикостероиди и др.

Актуално
НОВИНИ

 Тестове за COVID-19 ще се извършват всеки ден от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Най-близката локация, на която може да се използва тази услуга, е "Ами Буе" 84 (Централна регистратура).

Без промяна в графика ще са регистратурите на Летище София и пред мол „Парадайс“, където се правят тестове за COVID-19. Кликнете върху заглавието, за да видите работното време на всички регистратури по дати