Геника НОВИНИ
Актуално

НОВИНИ

Прицелването в множество епитопи* на шиповия протеин е шанс за справяне с инфекцията, смятат учени от Колумбийския университет. Според тях  е възможно бъдещо лечение, базирано на „коктейл“ от неутрализиращи тела. 

В сравнение с други подходи, mРНК базираните терапии имат няколко предимства. Едното е, че въвеждането на mРНК е по-безопасно от въвеждането на цели вируси или ДНК, тъй като mРНК не е инфекциозна и не може да бъде интегрирана в генома на гостоприемника.

Според някои учени измененията помагат на вирусните частици да проникват по-лесно в клетките. Според други - те може да направят вируса по-лесна мишена за ваксини. Трети казват, че не биха се изненадали, ако SARS-CoV-2 се задържи като често срещан вирус, причиняващ настинка.

Някои заболявания ни заразяват веднъж и обикновено ни осигуряват имунитет за цял живот. За други, като грип, трябва да се ваксинираме всяка година. Защо развиваме доживотен имунитет срещу някои инфекции, а срещу други - не? Доживотен или краткотраен ще е имутитетът срещу COVID-19? 

Генетични анализи при заразени с COVID-19 могат да определят възможния изход на заболяването, сочат най-новите проучвания. Те биха могли да покажат също как би протекла инфекцията и колко сериозно може да бъде засегнат потърпевшият.

Мащабно проучване сред 2 618 862 доброволци от Великобритания и САЩ  цели да идентифицира точната комбинация от симптоми, предполагаща заболяване с COVID-19. Идеята е на базата на получените резултати да се разработи модел за прогнозиране на потенциална инфекция.

В Китай беше открит нов коронавирус, наречен  SARS-CoV-2 . След заразяване, вирусният товар достига пик през първата седмица на заболяването. 50-75% от хората с положителен резулатат за наличие на вируса остават безсимптомни, което може да обясни голямото разпространение на SARS-CoV-2.