Човешкият папиломен вирус причинява почти 100 % от случаите на рак на маточната шийка – вторият по честота рак сред жените на възраст между 20 и 55 години. По тази причина за него често се смята, че засяга само жените. Истината обаче е, че вирусът заразява еднакво и двата пола.

Заради начина му на предаване се поражда и друго противоречиво твърдение – че това е подобна на всяка друга полово предавана инфекция.

Ребека Шусмит от английската организация за борба с цервикалния рак Jo’s Cervical Cancer Trust представя пред в. „Индипендънт“ 10 от най-разпространените заблуди за човешкия папиломен вирус.

1. Само жени се заразяват с HPV

Въпреки че цервикалният рак се разглежда като заболяване, което може да порази само жените, истината е, че HPV може да засегне всеки.

По-голямата част от хората, независимо от пола им, е вероятно да се заразят с HPV на даден етап от живот си, ако са сексуално активни. Вирусът не подбира по пол.

2. HPV е рядко срещана инфекция

Тъй като HPV е известен като основен причинител на рака на шийката на матката, някои погрешно стигат до предположението, че с него се заразяват само малък брой хора. HPV всъщност се среща много често, като около четири на всеки пет човека се заразяват с него в даден момент от живота си.

3. HPV e полово предавана инфекция

Въпреки че HPV обикновено се предава при сексуален контакт, от организация Jo’s Cervical Cancer Trust се опитват да насърчават хората да не го наричат полово предавана инфекция. „За разлика от много полово предавани инфекции, тази инфекция нито може да бъде напълно предотвратена, нито да се лекува“, обяснява Шусмит. „Освен това, като се вземе пред вид факта, че заразяването с човешкия папиломен вирус е толкова често срещано, наистина не е конструктивно да го наричаме полово предавана инфекция. Всъщност по-голяма рядкост е да не се заразите с HPV“, казва тя.

4. Наличието на HPV означава, че със сигурност ще бъдете диагностицирани с рак на шийката на матката

„Наличието на HPV изобщо не означава, че ще бъдете диагностицирани с рак“, казва Шусмит. „HPV инфекциите са наистина чести, но рядко някои от тях водят до рак на шийката на матката. Организмът обикновено се изчиства от вируса, без да бъдат нанесени вреди“, допълва тя. „В някои случаи човешкият папиломен вирус може да доведе до промяна на клетките и затова тестовете с намазка са толкова важни. Те могат да засекат настъпили промени в организма“, обяснява представителката на Jo’s Cervical Cancer.

5. HPV се лекува

Въпреки че инфекция с HPV не може да бъде напълно излекувана, в 9 от 10 случая имунната система успява да се справи и да изчисти организна организма от вируса. Освен това може да се предложи лечение за клетките, при които са настъпили изменения в резултат на зараза с HPV.

7. Ако някой е с HPV, това означава, че е изневерил

HPV се предава при сексуален контакт, но може да се задържи незабелязан в организма около две десетилетия. По тази причина е изключително трудно да се определи кога точно човек се е заразил. „Наличието на HPV не е знак, че някой изобщо е изневерил“, казва Шусмит.

8. Хората, които използват презервативи, не са в риск от заразяване с HPV

Използването на форма на контрацепция като презерватив може да намали риска от заразяване с HPV, но това това не е 100 % надеждна превантивна мярка. „Тъй като HPV живее върху кожата, презервативите няма да ви предпазят напълно от него“, казва Шусмит. „При други сексуални контакти, като докосване или орален секс, също може да се предаде HPV“, допълва тя.

9. Ако не водите полов живот, няма да се заразите с HPV

Тъй като HPV живее върху кожата, той не се разпространява само при полов контакт с проникване. Вирусът може да се предаде от човек на човек и чрез други форми на сексуална активност. „Ако някога сте имали някакъв сексуален контакт - включително орален секс, докосване на гениталиите или споделяне на секс играчки - може да сте влезли в контакт с HPV“, казва представителката на Jo’s Cervical Cancer

10. Няма скрининг за мъже

Въпреки че понастоящем скринингът за HPV за мъже не е популярен, той е препоръчителен. Най-често пробата е външна натривка от гениталии или урина. 

11. Хората с HPV винаги имат симптоми

„Няма симптоми на HPV и повечето хора, които са заразени с него, може никога да не го разберат. Някои видове HPV могат да причинят генитални брадавици, но това не са същите видове HPV, които са свързани с рак на шийката на матката. Така че, ако сте имали генитални брадавици, рискът от рак на шийката на матката не се увеличава“, заключава Шусмит.

В България всеки ден по една жена губи битката с рака на маточната шийка, а средно 43 жени на ден получават тази диагноза. Заболеваемостта у нас е 28.7 на сто хиляди жени и е два пъти повече от средната за Европа.

Навременната диагностика е ключова за предотвратяване на заболяването, а с диагностичните решения на „Геника“ 93% от случаите на рак на маточната шийка са предотвратими .