Бременните жени, изкарали COVID-19, могат да предадат антителата, които са развили след боледуването, на своите новородени бебета. Това сочи ново изследване, чийто резултати бяха оповестени на годишната среща на американското Общество за майчино-фетална медицина в края на януари. 

Пренасянето на антителата става чрез плацентата. Майките предават имунна защита, дори и да са изкарали инфекцията напълно безсимптомно, констатират учените. И съобщават още една обнадеждаваща новина – вероятността бременните да заразят вътреутробно плода със SARSCoV-2, макар и да съществува, е много малка. Това не се е случило с нито една от набюдаваните пациентки.

Според доклада от изследването колкото по-дълъг е периодът от заразяването на майката с COVID-19 до раждането, толкова по-голямо е количеството на прехвърлените на бебето антитела.

„Нашите открития показват възможността антителата, получени от майката, да осигурят неонатална защита от инфекция с SARS-CoV-2“, казват учените. Те добавят, че са необходими допълнителни проучвания за да се определи дали антителата са достатъчни, за да предпазят новородените от бъдеща инфекция.

Изследването е проведено в периода април-август, миналата година в в болница в Пенсилвания. За проучването са били взети проби от майчина кръв и пъпна кръв от 1471 майки и техните бебета. Антитела срещу SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID -19, са открити при 83 от жените, което е малко под 6% от тестваните. Петдесет от 83-те жени (или 60%), които са имали положителен тест за коронавирус, никога не са проявили никакви симптоми.

IgG антитела, които се развиват след инфекция или имунизация, са открити в пъпната кръв на 72 от 83 бебета, родени от майки, изкарали заболяването. „Открихме ефективно предаване на IgG антитела от жени, които са SARSCoV-2 серопозитивни“, казват авторите на проучването. И подчертават, че е ригистрирана пряка връзка между количеството антитела в кръвта на майката и в пъпната връв.

IgM антителата, които са първите, които тялото създава, когато се бори с нова инфекция и в този случай могат да бъдат произведени от самия плод, не са открити в проби от кръв от пъпна връв. Това показва, че майката не е заразила детето си по време на бременност, обясняват учените. И подчертават, че това наблюдение е потвърдено дори в случаите, когато майката е била в критично състояние. 

Резултатите потвърждават най-новите доказателства, че заразяването на бебе по време на бременност, макар и възможно, е рядко.

От изследваните 83 майки и техните деца 11 бебета не са имали антитела за SARS-CoV-2 при раждането. Шест от тези 11 бебета са родени от майки, които са имали много ниски нива на IgG антитела – това са най-често срещаните антитела в организма и тези, което предпазват от инфекция. Пет са родени от майки, които са развили само IgM антитела и не са имали IgG антитела.

Последните открития хвърлят светлина върху това как имунните отговори на бременни жени срещу COVID-19 могат да помогнат за защита на бебетата, казват учените. „Тези 11 кърмачета бяха потенциално незащитени въпреки документирана майчина инфекция“, казва специалистът по инфекциозни болести д-р Флор Муньос от Медицинския колеж „Бейлор. „Ако майката се зарази с COVID-19  малко преди, по време или след раждането, тя няма достатъчно IgG антитела, които да предаде през плацентата и това прави новородените изложени на риск от зараза от нея или от други инфектирани в семейството“, смята той.

Авторите на изследването правят уговорката, че някои от ограниченията на тяхното проучване включват факта, че пробите са дошли само от една болница. Освен това те са успели да съберат данни само за малък брой преждевременни раждания, а такава статистика им е важна, за да изследват дали има значение в кой момент по време на бременността е инфектирана майка и как това може да повлияе на предаването на антитела през плацентата. Според тях обаче резултатите към момента дават надежда за тестване на ваксини върху бременни.