Малчуганите на 10 и под 10 години произвеждат повече антитела в отговор на коронавирусна инфекция, отколкото юношите и възрастните, показва ново проучване на изследователи от Weill Cornell Medicine. Учените твърдят, че откритието е помогнало да се изясни защо децата са по-малко податливи на тежък COVID-19 от възрастните, въпреки че това все още е област на много активни изследвания и се смята, че много фактори играят роля.

Екипът е изследвал почти 32 000 теста за антитела, направени в Ню Йорк между април и август 2020 г. и е установил, че 1200 деца и 30 000 възрастни са показали признаци на минала инфекция.

След това учените изследвали подгрупа пациенти, които са дали положителен резултат. Те проучили резултатите на 85 деца и 3648 възрастни, за да определят нивата на имуноглобулин G (IgG) антителата. IgG е ключов тип "неутрализиращо" антитяло, което се свързва с протеиновия протеин на вируса и не му позволява да нахлуе в клетките.

32 от 85-те деца са били на възраст от една до 10 години и резултатите им показалит средни нива на IgG почти пет пъти по-високи от тези на 127 пациенти на възраст от 19 до 24 години.

Накрая изследователите се фокусирали върху подгрупа от 126 пациенти на възраст от 1 до 24 години, които са били с положителен тест за наличие на антитела, но никой от тях не е изкарал тежък COVID-19. Целта им е била да се направи допълнителна характеристика на отговора с антителата.

В тази последна група децата на възраст от една до 10 години имали средно над два пъти по-високи нивата на IgG антитела в сравнение с юношите на възраст от 11 до 18 години. Пациентите във възръстовата група 11-18 години пък се оказало, че имат двойно повече от средното ниво на антитела при младежите на възраст от 19 до 24 години.

„Нашите открития предполагат, че разликите в клиничните прояви на COVID-19 при педиатричните пациенти в сравнение с възрастни пациенти могат отчасти да се дължат на имунен отговор, свързан с възрастта“, пишат авторите на изследването.

Фактът, че децата са по-малко склонни към тежък COVID-19 донякъде е в разрез с очакванията, като се има предвид колко силно други респираторни инфекции обикновено засягат подрастващите.

През февруари учени от Австралия предположиха, че децата имат по-активен „вроден“ имунитет. Това е първата защитна линия на имунната система, която се задейства преди да повиши антителата и включва клетки като неутрофили, които патрулират по тялото, търсейки инфекции.

Друга теория е свързана с факта, че децата имат по-малко клетъчни рецептори в дихателните си пътища, наречени „ACE2“, които коронавирусът използва, за да получи достъп до човешките клетки.

Един от парадоксалните резултати от новото изследване е, че нивата на антителата се оказват най-ниски при младежите, но отново се повишават с възрастта, въпреки факта, че възрастните хора са по-уязвими. Авторите признават, че не могат да обяснят напълно това и предполагат, че причината за по-високата хоспитализация и смъртността сред възрастните хора може да е свързана с по-високото ниво на съпътстващи заболявания.

Затлъстяването, което е основен рисков фактор за тежък COVID-19, е свързано с явление, наречено „цитокинова буря“, при което имунната система започва да работи на прекалено високи обороти, увреждайки органите. Фактът, че хората със затлъстяване имат по-високо изходно ниво на сигналните протеини, наречени цитокини, също може да бъде свързан с повишено производство на антитела, пишат авторите.