Откакто се появи в Индия за първи път в края на 2020 г. вариантът Делта на SARS-CoV-2 се превърна в преобладаващия щам в голяма част от света.  Повече от половин година след неговия бум учените вече имат обяснение защо той е толкова заразен. Обяснението е, че хората, инфектирани с него, произвеждат много повече вируси, отколкото заразените с оригиналната версия на SARS-CoV-2 и това улеснява разпространението му, съобщава сп. Nature.

Според изследванията към момента вариантът Делта е поне два пъти повече по-заразен от оригиналния щам на SARS-CoV-2.

За да разбере причината за това, епидемиологът Дзин Лу от провинциалния център за контрол и профилактика на болестите в Гуангдонг в Гуанджоу, Китай, и колегите му проследяват 62 души, които са били под карантина след излагане на COVID-19 и които са едни от първите хора в континентален Китай, заразени с щама Делта.

Екипът е тествал всеки ден вирусния товар на участниците по време на инфекцията – това е мярка за определяне на наситеността на вирусните частици в тялото. Целта е била да се види как този товар се променя с течение на времето. След това изследователите са сравнили моделите на инфекция на участниците в проучването с показателите на 63 души, които са били заразени с оригиналния щам SARS-CoV-2 през 2020 г.

В препринт, публикуван на 12 юли, изследователите съобщават, че при заразените с Делта вирусът е бил открит за първи път четири дни след излагането на варианта. При заразените с оригиналния щам вирусът е бил идентифицират средно 6 дни след контакт с него. Това води до извода, че Делта се възпроизвежда много по-бързо. Освен това вирусният товар на заразените с Делта е бил 1260 пъти по-висок отколкото при пациентите, заразени с оригиналния щам. 

Комбинацията от голям брой вируси и кратък инкубационен период е логично обяснение за повишената предаваемост на Делта, казва епидемиологът Бенджамин Коулинг от университета в Хонг Конг. Огромното количество вирус в дихателните пътища означава, че с него могат да бъдат заразени много повече хора в сравнение с оригиналния щам, а и че заразените могат да започнат да го разпространяват много по-рано, след като вече са инфектирани с него, допълва той.

Краткият инкубационен период затруднява работата на здравните власти в страни като Китай, където систематично се проследяват контактите на всеки заразен човек и се изисква те да се карантинират. „Като сумираме резултатите от проучванията към момента, наистина е трудно Делта да бъде спрян“, казва Коулинг.

Изследователят по генетика Ема Ходкрофт от университета в Берн в Швейцария покрепя изводите на колегата си от Хонг Конг. И двамата с Коулинг подозират, че оценките за точната разлика във вирусния товар между Делта и оригиналния щам вероятно ще се променят, тъй като все повече учени изследват вируса в различни популации.

Редица други въпроси относно варианта Делта остават без отговор. Все още не е ясно например дали е по-вероятно той да причини по-тежко заболяване от първоначалния щам и колко е „добър“ при избягването на отговора на на имунната система. Ходкрофт очаква, че част от тази информация ще се появи, тъй като изследователите се вглеждат по-внимателно в по-широки и по-разнообразни популации от хора, заразени с Делта и други варианти. „Този ​​вирус ни изненада“, казва тя.