Прицелването в множество епитопи* на шиповия протеин е шанс за справяне с инфекцията, смятат учени от Колумбийския университет 

Ново откритие на учени от Колумбийския университет дава надежда, че може да се открие лечение за COVID-19, базирано на „коктейл“ от неутрализиращи антитела, съобщава сп. „Nature“. Изданието разказва за успешен експеримент, проведен от колектив на висшето учебно заведение под ръководството на Лихонг Лу.

Лу и колегите му са изследвали силно наситена с неутрализиращи антитела плазма на петима заразени със SARS-CoV-2 пациенти. Те успели да изолират група от 19 неутрализиращи вируса моноклонални антитела (mAbs), които според тях могат да неутрализират SARS-CoV-2 инвитро.

Лу съобщава, че девет от деветнадесетте тела са показали изключителна мощност - 50% вирус инхибираща концентрация ( инхибиторът е вещество, което потиска или спира различни процеси в организма – бел.ред.) в 9 ng / ml или по-малко. Стратегията за изолиране на тези антитела е включвала сортиране на специфични В-паметни клетки на шиповия протеин на SARS-CoV-2 чрез поточна цитометрия и едноклетъчно секвениране. (Главните функции на В -клетките са да синтезират антитела срещу специфични антигени. В-клетките са основен компонент на адаптивния имунен отговор).

Търсенето на начини за справяне с причинения от SARS-CoV-2 COVID-19 чрез рекомбинирани неутрализиращи антитела е нещо, над което усилено работят учени от цял свят. Досега беше съобщено за изолирането на едно, а след това и на двойка неутрализиращи вируса моноклонални тела, насочени към един или два епитопа (eпитопът е определена област в антигена, която е специфичното място, в което антитялото се свързва. Това свързване инициира имунния отговор и по този начин води до унищожаване на чуждата молекула - бел. ред.). Големият успех на екипа на Лу е, че са изолирали цели 19, насочени към множество епитопи, и то с много голяма мощност.

Лу и колегите му са успели да картографират епитопните местоположения на тези антитела върху SARS-CoV-2 S чрез ELISA анализ. Те открили, че някои S-тример свързващи антитела се свързват с рецептор-свързващия домен (RBD), а други - с N-терминалния домен (NTD). 

Така нареченият „експеримент на шахматната дъска“, който те са провели, е дал възможност на екипа да картографира клъстерите на свързване на антителата с RBD и NTD и да определи точните региони, където се разполагат най-мощните неутрализиращи вируса моноклонални антитела. Учените са описали зоните, в които неутрализиращите тела таргетират различни епитопи на SARS-CoV-2, свързват се с шиповия протеин и блокират достъпа му до ACE2. 

Впечатляващото в работата на Лу и колегите му е, че те успешно са идентифицирали група от много mAbs, които са насочени към множество епитопи. Сред най-мощните 9 неутрализиращи моноклонални антитела, открити от тях, 4 са насочени към RBD, 3 са насочени към NTD и 2 - към четвъртични епитопи. Значимостта на откритието им е още по-голяма, като се има пред вид, че те установяват наличието на епитоми в NTD, които могат да бъдат неутрализирани, въпреки че механизмите за неутрализиране са неизвестни.

Разнообразието от мощни неутрализиращи моноклонални антитела срещу SARS-CoV-2, съобщено от Лу и колегите му, вдъхва оптимизъм, че ще може да открият високоефективни и безопасни начини за клинично лечение на COVID-19. Тяхното откритие проправя пътя към разработването на обещаващи mAb коктейлни терапии за COVID-19, пише списание „Nature“.

*Епитопът е определена област в антигена, която е специфичното място, в което антитялото се свързва. Това свързване инициира имунния отговор и по този начин води до унищожаване на чуждата молекула. Неутрализиращите антитела, свързвайки антигена, възпрепятстват навлизането му в човешките клетки.