Ваксинираните срещу COVID-19 майки могат да предадат антитела на бебета си чрез кърмата. Това сочат резултатите от ново проучване, публикувани в Американския журнал по акушерство и гинекология.

Досегашните изследвания проследяваха дали майките, които са прекарали болестта, предават антитела на новородените и резулатите от тях бяха положителни. За първи път се изследва дали чрез кърмата може да се предаде имунитет, добит вследствие на ваксинация на майката.

Целта на последното проучване е била да измери какво количество антитела присъстват в кърмата и колко време те се задържат в нея след ваксинация. За целта учените са изследвали майчино мляко на различни етапи след поставяне на Pfizer. Те установили, че антителата са задържат в кърмата поне 80 дни.

„Нашето проучване показа огромно нарастване на антителата срещу вируса COVID-19 в кърмата, като то започва две седмици след първата ваксинация. Този отговор се запази в хода на нашето проучване, което продължи почти три месеца“, обяснява Джини Кели, асистент по акушерство и гинекология в Медицинското училище във Вашингтонския университет. Тя е и главен автор на публикацията. "Нивата на антителата все още бяха високи в края на нашето проучване, така че защитата вероятно се разширява още по-дълго", добавя тя.

Въпреки че е невъзможно да се твърди с пълна категоричност дали антителата ще предпазят бебето от заразяване с COVID-19, установено е, че нивото на антителата в майчиното мляко достига „имунно-достатъчни нива“ малко повече от две седмици след първата доза, твърдят авторите на публикацията.

„Резултатите показват че, ваксинирането по време на кърмене не само защитава майката, но също и бебето, и то в продължение на месеци“, коментира Кели.

Мисти Гуд, асистент по педиатрия във Вашингтонския университет и старши автор на изследването пък коментира, че изследването предоставя „обнадеждаващи новини“. „Нашият документ е първият, който показва, че антителата срещу COVID-19 се задържат в кърмата месеци след ваксинацията на майката“, казва тя.

Други предварителни данни подкрепят резултатите от труда им. Отделно проучване, което все още не е рецензирано, разглежда проби от кърма от жени, които наскоро са били ваксинирани с Moderna или Pfizer, и открива значителни нива на едно специфично антитяло в тях, наречено IgG.

Доскро имаше притеснения дали жените, които са се заразили с COVID-19 могат да предадат вътреутробно вируса на неродените си бебета. Изследванията показаха, че няма такава опасност. Нещо повече, оказа се, че майките, които са прекарали болестта, впоследствие предават имунитет на децата си чрез кърмата.

Същото се получава и чрез придобитите чрез ваксинация антитела, твърдят учените.

„Сега виждаме каскада от нови данни, които показват, че ваксинираните майки ще помогнат за защита на бебетата - както чрез прехвърляне на антитела през плацентата по време на бременност, така и през кърмата по време на кърмене“, каза Кели. „Това е информация, с която не разполагахме преди няколко месеца и тя наистина ни помага по-добре да съветваме нашите пациенти, които обмислят да получат ваксината. Казвам на бременните и кърмещите майки, че горещо препоръчвам да се ваксинират възможно най-скоро“, допълва тя