Много хора си задават въпроса защо след прекарана COVID инфекция или след ваксинация количеството на антителата им започва да намалява с времето. Идеята за така наречения „отслабващ имунитет“ набра скорост през последните седмици и е тема на авторитетни медицински издания по света.

Някои държави се позовават на „отслабващия имунитет“, за да аргументират въвеждането на трета доза ваксина срещу COVID сред населението си. Имунолози обаче твърдят, че има неправилно разбиране на концепцията за „отслабващия имунитет“ и това води до противоречиви реакции сред хората.

Въпреки че антителата - протеини, създадени след инфекция или ваксинация, които помагат за предотвратяване на бъдещи нашествия от патогена - се понижават с течение на времето, експертите казват, че това е очаквано да се случи.

И това не означава, че не сме защитени от COVID-19.

Дженифър Гомерман, имунолог от Университета в Торонто, казва, че терминът "отслабващ имунитет" е дал на хората погрешна представа за това как работи имунната система. "Отслабването се свързва с разбирането, че нещо не е наред, а това не е така", обяснява тя пред CTV news. "Съвсем нормално е имунната система, при среща с вируса, да предприеме отговор, при който се изработват тонове антитела и се намножаватт много имунни клетки. И за момента това се случва. Но тя трябва да се свие, иначе няма да има място за последващи имунни реакции", подчертава имунологът. Нивата на антителата се повишават във фазата на "първичен отговор" след ваксинация или инфекция, "когато имунната система е заредена и готова да атакува", казва и Стивън Керфут, доцент по имунология в Западния университет в Лондон, Онтарио. След това антителата от "спешната фаза" намаляват, добавя той. Но паметта за патогена и способността на организма да реагира на него остават.

Керфут каза, че В-клетките, които произвеждат антитела, и Т-клетките, които ограничават способността на вируса да причини сериозни увреждания, продължават да работят заедно, за да предотвратят тежко заболяване дълго време след поставянето на ваксината. Макар че Т-клетките не могат да разпознават директно вируса, те определят кои клетки са заразени и бързо ги унищожават. Скорошни проучвания показват, че Т-клетъчният отговор е все още силен няколко месеца след ваксинация с COVID-19, обяснява ученият.

"Може да получите лека инфекция ... но всички тези клетки все още са там, поради което все още наблюдаваме много стабилна ефективност, когато става въпрос за предотвратяване на тежки заболявания", казва Керфут.

"Ще чуете хора да казват, че ваксините не са предназначени да предпазват от инфекции, а да предотвратяват тежки заболявания", казва Керфут. "Не бих казал, че непременно ваксината е създадена, за да прави едно или друго ... просто така работи имунната система", допълва той.

Въпреки че все още не се знае каква е продължителността на имунния отговор към ваксинацията с COVID-19, Гомерман заяви, че имунните клетки обикновено продължават да живеят в костния мозък и да произвеждат малки количества антитела в продължение на "десетилетия". "И те могат да бъдат бързо мобилизирани, ако се сблъскат с патоген", казва тя.