Геника Тестове за COVID-19
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

COVID-19

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, наречен SARS-CoV-2, който се появи за първи път в Китай през декември 2019 г. Инфекцията бързо се разпространи в целия свят и беше обявена за пандемия от СЗО през март 2020 г. SARS-CoV-2 се предава главно чрез аерозоли по време на говорене, дишане, кашляне или кихане или при близък контакт със заразено лице. Инкубационният период обикновено е от три до максимум 14 дни. Симптомите и тежестта на инфекцията с SARS-CoV-19 могат да варират значително. Най-честите симптоми включват треска, кашлица, затруднено дишане, умора и загуба на обоняние. При приблизително 86% от всички заразени инфекцията протича от леко до асимптомно. Въпреки това, особено при възрастни хора и такива с вече съществуващи заболявания, вирусът може да доведе до тежко респираторно заболяване или пневмония.

Ранното откриване на SARS-CoV-2 е жизненоважно за осигуряване на възможно най-добрата грижа за пациентите и контактните лица. Така  може да бъде предотвратено и разпространението на този силно заразен вирус. PCR тестът е най-ранният диагностичен маркер за COVID-19. Чрез извличане на носителя на генетична информация (РНК) на вируса и последваща детекция с RT-PCR на няколко гена, уникални и специфични за SARS-CoV-2, лаборатория "ГЕНИКА" издава резултати от проведен PCR тест чрез най-висок клас лабораторен анализ.

 „ГЕНИКА“  има сключен договор с НЗОК и приема пациенти с направление за „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ (PCR). Лаборатория работи и с електронни направления за този показател.

Моля, намерете допълнителна информация и подробности за нашите тестови системи за SARS-CoV-2 ТУК.

Какъв COVID-19 тест е подходящ за мен?

 „ГЕНИКА“ предлага пълната гама от тестови системи за диагностика на COVID-19 - от RT-PCR и антиген тест за диагностика на текуща инфекция до серологични тестове за диференцирано откриване на антитела от различни имуноглобулинови класове и срещу различни SARS-CoV-2 антигени.

PCR тестът е златен стандарт за поставяне на диагноза COVID-19. За симптоматични пациенти е допустима и употребата на бързи антигенни тестове, които също са показател за текуща инфекция. Тестовете за антитела не са показател за текуща инфекция и се прилагат изключително за оценка на имуннния отговор на организма към инфекцията, като индикират дали сте прекарали COVID-19. За сравнителен анализ относно приложението на различните тестове за COVID-19, моля натиснете ТУК. 

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19

COVID-19, грип или настинка? 

ARVI тестът (Acute Respiratory Viral Infections) е PCR тест за едновременна детекция на 22 патогена, свързани с остри респираторни вирусни инфекции със сходни симптоми на COVID 19. Тестът открива множество респираторни вируси, свързани с грипни и негрипни респираторни инфекции, като ги разграничава от SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. ARVI тестът се извършва върху една проба - назофарингеален и орофарингеален секрет. За повече информация ВИЖТЕ ТУК.

Международен стандарт в генетиката

15 години опит в PCR диагностиката на инфекциозен и човешки геном

От всички тест системи, PCR анализът е възприет като единствен златен стандарт в диагностиката на COVID-19. 

PCR анализът е молекулярно-генетичен метод и се извършва по различни работни протоколи в зависимост квалификацията на лабораторията. Стандартните лаборатории работят по опростени процедури, които са с по-ниска чувствителност на теста, докато специализираните генетични лаборатории, като „ГЕНИКА“,  предоставят висок диагностичен клас, високочувствителни PCR тестове, гарантиращи прецизността и акуратността на резултатите.

RT-PCR тестът за SARS-CoV-2  на лаборатория  „ГЕНИКА“  покрива високите аналитични критерии за  генетична лаборатория и засича високочувствително уникални и специфични гени, характерини единствено за този вирус.

Грижа за вашето здраве и безопасност
Тестови център COVID-19

Къде и как може да проведете COVID-19 тест?

Тествайте се в нашите лаборатории

Лаборатория „ГЕНИКА“, в партньорство с други медицински заведения, извършва пробовземане за PCR и антигенни тестове за COVID-19 в определени регистратури (пълният списък и работното време на COVID-19 регистратурите, може да намерите ТУК). Проби за имунологични тестове за определяне на SARS-CoV-2 антитела се приемат във всички регистратури на лабораторията. 

Тествайте се в своя дом

Лаборатория „ГЕНИКА“ извършва пробовземане в комфорта на вашия дом, позволявайки ви да се върнете необезпокоявани към всекидневния живот и любимите хора. 

Домашното посещение се извършва след предварителна регистрация и записан час на https://web.genica.bg/public/appointment. Услугата е БЕЗПЛАТНА при заявка за домашно посещение на услуги на стойност над 50 лева.  За услуги на по-ниска стойност се заплаща такса от 30 лв. 

Тествайте се на летище София

Лаборатория “ГЕНИКА”, в партньорство със Swissport, стартираха COVID-19 тестови център на летище София. COVID-19 тестовете се извършват надеждно и бързо, като вземането на проба става директно на летището. Пробите се доставят в нашата лаборатория и се анализират в рамките на 15 минути до 2 часа от пробонабирането, в зависимост от услугата.    

Регистрирайте се за тест
891.3K
Потвърдени в БГ
651.0K
Възстановени в БГ
207.5K
Активни в БГ
Дайте възможност на вашата компания да запази „Business As Usual“ в условията на новото нормално

Бизнес в условия на COVID-19

В разрастващата се пандемична обстановка грижата за здравето на служителите е на първо място, за да може бизнесът да работи и да се развива. Тестването директно във вашите офиси ще ви позволи да осигурите непрекъснатост на работния процес, запазвайки здравето на вашите служители от “първа линия”. Пестите време, избягвате чакане по опашки, минимизирате възможността за контакт с болни.

Според актуалните препоръки на СЗО и Центровете по контрол и превенция на заболяванията, PCR POOL тестът е най-надеждният и бюджетен вариант за скрининг на работното място /https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/pooling-procedures.html/.  

Какво е PCR POOL тест? 

PCR POOL тестът представлява групово тестване чрез обединяване на респираторни проби от няколко души и провеждане на един лабораторен тест върху комбинирания набор от проби за откриване на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

Кога се използва PCR POOL тест? 

Обединяването на проби позволява на лабораториите да тестват повече хора на ниска себестойност. Центровете по контрол и превенция на заболяванията посочват PCR POOl теста като основен инструмент за тестване на служители. Приложението на теста е препоръчително за компании, които извършват профилактика и не очакват висок процент на инфектирани служители. Целта на теста е да детектира инфектиран служител възможно най-рано, още преди вирусоносителят да е в състояние да заразява други хора.

За повече информация:

Изтегли брошура