Геника НОВИНИ
Актуално

НОВИНИ

Уважаеми пациенти, 

от 30.04.2021 г. до 4.05.2021 г. (включително) проби за PCR тестове ще се взимат само на Летище София. На 6 май тестове ще се правят на Летище София (със стандартно работно време) и на регистратура „Плиска“ от 8.00 ч. до 12.00 часа.

Защитните антитела се появяват в майчиното мляко около две седмици след поставянето на ваксината и се запазват поне три месеца, сочат резултатите от ново проучване.

че проби за цитогенетичен анализ ще се приемат до 22 април 2021 г., включително. От 23 април до 07 май 2021 г. проби за цитогенетичен анализ няма да се приемат.  Първият ден за взимане на кръв за цитогенетичен анализ след паузата е 07 май 2021.   

Малчуганите на 10 и под 10 години произвеждат повече антитела в отговор на коронавирусна инфекция, отколкото юношите и възрастните, твърдят учени от Weill Cornell Medicine. Според тях това е една от причините децата да са по-малко податливи на тежките форми на болестта. 

 cPass™ отчита в проценти ефективния имунитет, който е придобит след преболедуване или ваксинация. Той е единственият тест, одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностика. 

Какво е известно към момента за ваксините на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson? Каква е тяхната ефективност, какви са страничните ефекти,  какви реакции са предизвикали по време на изпитанията, за кого са препоръчителни и за кого - не?


Колкото по-дълъг е периодът от заразяването на майката до раждането, толкова повече са предадените антитела, сочи ново проучване. Изследването разкрива още, че вероятността майката да зарази плода е много малка.

Cobas HPV е световният стандарт за диагностика на типовете човешки папиломен вирус, които се свързват с рак на маточната шийка. Известен е със своята по-голяма прецизност и точност в сравнение с досегашните тестове. Лаборатория „ГЕНИКА“ е единствената, която го извършва в София.

Прицелването в множество епитопи* на шиповия протеин е шанс за справяне с инфекцията, смятат учени от Колумбийския университет. Според тях  е възможно бъдещо лечение, базирано на „коктейл“ от неутрализиращи тела. 

В сравнение с други подходи, mРНК базираните терапии имат няколко предимства. Едното е, че въвеждането на mРНК е по-безопасно от въвеждането на цели вируси или ДНК, тъй като mРНК не е инфекциозна и не може да бъде интегрирана в генома на гостоприемника.

Според някои учени измененията помагат на вирусните частици да проникват по-лесно в клетките. Според други - те може да направят вируса по-лесна мишена за ваксини. Трети казват, че не биха се изненадали, ако SARS-CoV-2 се задържи като често срещан вирус, причиняващ настинка.

Някои заболявания ни заразяват веднъж и обикновено ни осигуряват имунитет за цял живот. За други, като грип, трябва да се ваксинираме всяка година. Защо развиваме доживотен имунитет срещу някои инфекции, а срещу други - не? Доживотен или краткотраен ще е имутитетът срещу COVID-19? 

Генетични анализи при заразени с COVID-19 могат да определят възможния изход на заболяването, сочат най-новите проучвания. Те биха могли да покажат също как би протекла инфекцията и колко сериозно може да бъде засегнат потърпевшият.

Мащабно проучване сред 2 618 862 доброволци от Великобритания и САЩ  цели да идентифицира точната комбинация от симптоми, предполагаща заболяване с COVID-19. Идеята е на базата на получените резултати да се разработи модел за прогнозиране на потенциална инфекция.

В Китай беше открит нов коронавирус, наречен  SARS-CoV-2 . След заразяване, вирусният товар достига пик през първата седмица на заболяването. 50-75% от хората с положителен резулатат за наличие на вируса остават безсимптомни, което може да обясни голямото разпространение на SARS-CoV-2.