Геника ПОЛОВО ПРЕДАВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Полово предаваните болести (ППБ) са много чести. Всяка година в света се регистрират милиони нови случаи на заболели. 

ППБ се причиняват от бактерии, паразити или вируси и се предават от един човек надруг при вагинален, орален и анален сексуален контакт. Правилната употреба на латексови презервативи значително намалява, но не елиминира напълно риска от полово предавани инфекции. 

Без лечение, полово предаваните инфекции може да доведат до сериозни здравословни проблеми, сред които са тазово-възпалителна болест, безплодие, извънматочна бременност, спонтанни аборти, перинатални или вродени инфекции при новородено, рак на маточната шийка, чернодробен карцином и др.  

Полово предаваните инфекции често НЕ причиняват симптоми, така че е възможно да имате инфекция и да не знаете, което крие огромен риск от възникване на здравословни усложнения. Ето защо, ако сте сексуално активни, е важно да се изследвате профилактично.

Бременност & Полово предавани инфекции

Грижа за вашето бебе

Полово предаваните инфекции може да причинят краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми на бъдещата майка и плода. Поради тази причина е важно бременната жена да бъде тествана за полово предавани болести като част от нейната пренатална грижа. 

Полово предаваните заболявания по време на бременност може да причинят здравословни усложнения при майката: 

  • спонтанен аборт
  • извънматочна бременност
  • преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото
  • вродени дефекти, включително слепота, микроцефалия, глухота и интелектуални затруднения
  • мъртво раждане
  • смърт на новороденото
Грижа за вашето репродуктивно здраве

Приблизително 30% от всички двойки с инфертилитет и стерилитет имат полово предавани заболявания

Предпазете себе си и своя любим човек с диагностичните решения на „ГЕНИКА“ 

„ГЕНИКА“ прилага нови златни стандарти за скрининг на онкологични заболявания с инфекциозна етиология
Грижа за вашите любими хора

Полово предаваните инфекции може да доведат до развитие на рак 

Превенция и контрол на полово предаваните заболявания
Защитете себе си и сексуалния си партньор
Намалете броя на сексуалните партньори

Намаляването на броя на сексуалните партньори може да намали риска от полово предавани болести. Независимо от това, е важно вие и вашият партньор да се тествате редовно и да споделяте резултатите от изследванията помежду си.

Практикувайте взаимна моногамия

Взаимна моногамия означава, че се съгласявате да бъдете сексуално активни само с един човек, който се е съгласил да бъде сексуално активен само с вас. Да бъдеш в дългосрочни взаимно моногамни отношения с неинфектиран партньор е един от най-надеждните начини за избягване на полово предавани болести. 

Използвайте презервативи

Правилното и редовно използване на мъжкия латексов презерватив е много ефективно за намаляване на риска от полово предавани инфекции. Използвайте презерватив всеки път при анален, вагинален или орален сексуален контакт.

Изследвайте се

За пълно спокойствие и сигурност в сексуалното здраве на партньора, е добре да се изследвате. Така ще установите дали не сте заразени с полово предавани болести от сексуални контакти с предходни партньори. 

Грижа за пациента
Съвременни лабораторни практики

Мисията на отдела за диагностика на полово предавани болести  към лаборатория „ГЕНИКА“ е да предоставя актуална информация, медицински изследвания и научни данни, за да помага на хората да живеят по-безопасно и по-здравословно чрез превенция на полово предавани инфекции и предизвиканите от тях усложнения. Конкретните цели на отдела са насърчаване на сексуалното здраве и първичната превенция на полово предаваните болести.

В грижата за пациента лаборатория „ГЕНИКА“ следва препоръките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 2014 г. относно профилактичните тестове за диагностика на полово предавани инфекции [Recommendations for the Laboratory-Based Detection of Chlamydia trachomatis and Neisseria gonorrhoeae — 2014].

По отношение на общата чувствителност, специфичност и  транспортиране на пробата, тестовете за амплификация на нуклеинови киселини (NAAT; PCR ) са най-доброто диагностично решение спрямо другите тестове, налични за диагностика на полово предавани инфекции. Лабораториите трябва да използват PCR за откриване на полово предавани инфекции, с изключение на случаите на сексуално насилие над деца или при оценка на потенциален неуспех в лечението на някои инфекции, когато може да се наложи изследване за антибиотична чувствителност.

Разгледайте нашите тестовете