Алфа-амилаза (Amylase)
сектор Клинична лаборатория
сектор Клинична лаборатория
Условия за вземане: Сутрин до 10 ч., на гладно. При необходимост - по всяко време на деня.
Биохимия
Биохимични маркери кръв
Биохимични маркери кръв
Амилазата е ензим, произвеждан главно от панкреаса. Той се освобождава от панкреаса в храносмилателния тракт, за да помогне за смилането на нишестето в храната. Обикновено се съдържа в кръвта в малки количества. Когато клетките на панкреаса са увредени или панкреасният канал е блокиран (от камък в жлъчката или рядко от тумор), в кръвта попадат повишени количества амилаза.
Защо да се изследвате?
За диагностициране на панкреатит или други заболявания на панкреаса.
Кога да се изследвате?
Ако имате симптоми на заболяване на панкреаса, като силна болка в корема, повишена температура, загуба на апетит или гадене.
Каква проба се изисква?
Венозна кръв. В много редки случаи може да се изисква проба от урина.
Необходима ли е подготовка за теста?
Не.
Има ли нещо друго, което трябва да знам?
При остър панкреатит повишените концентрации на амилаза обикновено са успоредни на нивата на друг ензим, наречен липаза. За диагностициране на острия панкреатит може да се поиска изследване както на амилазата, така и на липазата, но най-често използваното изследване е на амилазата.
Хроничният (дългосрочен) панкреатит често се свързва с алкохолизъм. Той може да бъде причинен и от травма на панкреаса или да е свързан с генетични аномалии като муковисцидоза. Концентрацията на амилазата може да бъде умерено повишена при хроничен панкреатит или да бъде намалена, когато клетките, които произвеждат амилаза в панкреаса, се увредят или унищожат.
Клинично приложение: Муковисцидоза, рак на панкреаса, заболяване на панкреаса, панкреатит.