E530 Витамин C (количествено измерване)
Количествено измерване на витамин С
Количествено измерване на витамин С
Условия за вземане: Сутрин, на гладно, минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.
Витамини
Метаболомика
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
няма подкатегории витамини
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
няма подкатегории витамини
Витамин С играе важна роля за растежа и възстановяването на телесните тъкани, включително за поддържането на хрущяли, кости и зъби, за зарастването на рани и образуването на белези, както и за изграждането на кожата, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове.
Недостиг на витамин С се наблюдава при недохранване или при проблеми с малабсорбцията, причинени от заболявания на стомашно-чревния тракт, болест на Крон, целиакия. Твърде ниски нива на този витамин са присъщи и за хора, страдащи от алкохолизъм, бъбречни заболявания или бъбречна недостатъчност.
Витамин С се получава от плодовете и зеленчуците. Добри източници са цитрусовите плодове, червените и зелените чушки, доматите, броколите и зелените зеленчуци.
Недостатъчните нива на витамин С могат да доведат до:
- Анемия
- Скорбут
- Гингивит, кървене на венците и отслабване на зъбния емайл
- Намалена способност за борба с инфекциите и заздравяване на рани
- Кървене от носа и лесно образуване на синини
- Суха, чупеща се коса и суха, груба кожа
- Възпалени стави
- Увеличаване на теглото, причинено от забавения метаболизъм.
Симптомите на недостиг на витамин С включват:
- Слабост
- Бледност
- Потънали очи
- Чувствителни венци и/или загуба на зъби
- Мускулни болки
- Повторно отваряне на стари рани или язви
- Загуба на апетит
Дългосрочните проблеми, свързани с ниските нива на витамин С, включват:
- Високо кръвно налягане
- Заболяване на жлъчния мехур
- Инсулт
- Някои видове рак
- Атеросклероза.