Условия за вземане: Сутрин, на гладно, минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.
Витамини
Метаболомика
Витамини
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
Витамини
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
Витамин Е (известен също като токоферол или алфа-токоферол) е хранително вещество, което се намира във всяка клетка на тялото. Той помага за добрата работа на нервите и мускулите, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и укрепва имунната система, за да може тя да се бори с инфекциите, причинени от микроби.
Витамин Е е вид антиоксидант, което означава, че предпазва клетките от увреждане, но ако в организма има твърде малко или твърде много витамин Е, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Повечето хора си набавят необходимото количество витамин Е от храни, включително растителни масла, ядки, семена, авокадо и зелени листни зеленчуци. Количеството витамин Е, което се получава от храната, не предизвиква високи нива. Високите нива обикновено се получават от приемането на твърде много добавки с витамин Е.
Ниските нива често се дължат на заболявания на храносмилателната система, включително нарушения на малабсорбцията, които затрудняват усвояването на мазнините от организма. Тялото се нуждае от мазнини, за да усвои витамин Е.
Защо да се изследвам?
Може да се нуждаете от тест за витамин Е, ако имате симптоми на недостиг или излишък на витамин Е.
Симптомите на недостиг на витамин Е често са свързани с увреждания на нервите и мускулите. Те включват:
- Мускулна слабост
- Загуба на чувствителност в ръцете и краката
- Проблеми при ходене и контролиране на движенията на тялото
- Проблеми със зрението
Дефицитът на витамин Е е много рядко срещан при здрави хора. В повечето случаи той се причинява от състояния, които пречат на тялото да усвоява правилно витамин Е, включително:
- Болест на Крон
- Заболяване на черния дроб
- Кистозна фиброза
- Целиакия
- Панкреатит
- Някои генетични заболявания, включително атаксия с дефицит на витамин Е и абеталипопротеинемия (много рядко).
Хранителен режим с изключително ниско съдържание на мазнини също може да доведе до недостиг на витамин Е.
Симптомите на излишък на витамин Е включват:
- Диария
- Гадене
- Умора
Излишъкът на витамин Е също е необичаен. Обикновено това се получава в резултат на приемането на твърде много добавки с витамин Е. Без лечение твърде много витамин Е може да увеличи риска от кървене, включително кървене в мозъка, наречено хеморагичен инсулт.
Необходима ли е подготовка за теста?
Обикновено се препоръчва да не се приемат храна и вода в продължение на 12-14 часа преди теста.