E575 Витамин K1/K2
С този тест се определят количество витамин K1/K2 в кръвта
С този тест се определят количество витамин K1/K2 в кръвта
Условия за вземане: Сутрин, на гладно, минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.
Витамини
Метаболомика
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
няма подкатегории витамини
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
няма подкатегории витамини
Витамин К е хранително вещество, от което организмът се нуждае в малки, редовни количества. Той е от съществено значение за образуването на няколко субстанции, наречени фактори на кръвосъсирването, които работят заедно за съсирване на кръвта при наранявания на кръвоносните съдове. Недостатъчното количество витамин К може да доведе до прекомерно кървене и лесно образуване на синини. Смята се, че витамин К играе важна роля и в предотвратяването на загубата на костна маса. Ниската концентрация на витамин К в кръвния поток се свързва с ниска костна плътност и има някои доказателства, че адекватните концентрации на витамин К могат да подобрят здравето на костите, като същевременно намалят риска от фрактури.
Съществуват две естествени форми на витамин К:
- Витамин К1 (филохинон или фитоменадион) е естествената форма на витамин К, която се получава от храните, особено от зелените листни зеленчуци, но също и от млечните продукти и растителните масла. Витамин К1 се счита за "растителната форма" на витамин К, но се произвежда и с търговска цел за лечение на някои състояния, свързани с прекомерно кървене.
- Витамин К2 (менахинони) се произвежда от бактериите - нормалната флора в червата. Бактериите в червата могат също така да преобразуват К1 в К2. Витамин К2 допълва К1 от храната, за да отговори на нуждите на организма.
Видовете К1 и К2, които се осигуряват с храната и се произвеждат от организма, са мастноразтворими и се съхраняват в мастната тъкан на организма и в черния дроб. Възрастен човек обикновено съхранява витамин К за около седмица.
Причини за дефицит на витамин К
Най-честите причини за дефицит на витамин К са недостатъчният прием на храна, неправилната абсорбция и намаленото съхранение на витамина поради чернодробно заболяване, но той може да бъде причинен и от намалено производство в червата.
Признаци и симптоми
Признаците и симптомите, свързани с недостиг на витамин К, могат да включват:
• Лесно образуване на синини
• Прекомерно кървене от рани при убождания със спринцовка или при хирургични интервенции
• Тежки менструални периоди
• Кървене от стомашно-чревния тракт
• Кръв в урината и/или изпражненията
• Повишено протромбиново време (PT)
• При хеморагичната болест на новороденото признаците и симптомите могат да бъдат подобни на изброените по-горе, но в по-сериозните случаи могат да включват и кървене в черепа (вътречерепно).