Гастроентерити
Тестът открива възпаление на стомаха и лигавицата на червата
Тестът открива възпаление на стомаха и лигавицата на червата
Условия за вземане: Кръв - сутрин до 10 ч, на гладно,минимум 10 дни след последен прием на добавки и витамини. Урина - втора порция, първа сутрешна урина в стерилен контейнер, след локален тоалет.
Диагностични пакети
Гастроентерология
Гастроентерология
Гастроентеритът, наричан още "стомашен грип", представлява възпаление на стомаха и лигавицата на червата, което причинява диария и повръщане.
То може да бъде причинено от вирус, бактерия или паразит. Норовирусът е най-честата причина за гастроентерит при възрастни. При децата по-често е налице ротавирус. Тези вируси циркулират главно през есента и зимата. Други вируси и бактерии могат да разпространяват стомашен грип, особено при хора, пътуващи в чужбина.
Гастроентеритът е изключително заразен. Разпространението и заразяването може да бъде избегнато чрез прости хигиенни мерки, като например миене на ръцете.
Симптоми
Основните симптоми на гастроентерита са:
- Диария: поне 3 течни или полутечни изпражнения на всеки 24 часа или изпражнения, които са по-обилни и чести от обичайното
- Коремни спазми
- Гадене
- Повръщане
Понякога могат да се появят и други симптоми:
- Лека температура
- Главоболие
- Мускулна болка
Симптомите на гастроентерит обикновено продължават от 24 до 72 часа. Те обаче могат да продължат до 10 дни, ако стомашният грип е започнал по време на пътуване в чужбина или при завръщането.
Хората с гастроентерит обикновено са заразни, когато имат симптоми, и особено когато симптомите са тежки. Те могат да бъдат заразни дори няколко седмици след отшумяване на симптомите.
Хора, при които има вероятност от усложнения
При някои хора рискът от усложнения е по-висок. Това са:
- Деца на възраст под 2 години
- Хора на възраст 65 години и повече
- Бременни жени
- Хора с хронично заболяване като диабет
Как се пренася заразата?
Гастроентеритът може да се предаде:
- Чрез консумация на заразена вода или храна
- Чрез пряк контакт със заразен човек, например чрез целувка или ръкостискане, ако ръцете на човека са замърсени с микроби от изпражненията
- чрез непряк контакт със заразени хора или предмети
- Чрез консумиране на храна, която е била заразена при обработката ѝ от заразен човек
- Чрез докосване на повърхности или предмети, които са били докосвани или обработвани от заразен човек (например: дръжки на врати, прибори, дрехи, играчки)
- Чрез докосване на повърхности или предмети, замърсени с изпражнения или повръщане
- Чрез вдишване на капчици, изхвърлени във въздуха, например чрез повръщане.
Пакетът включва следните изследвания:
• ПКК (CBC)
• C-реактивен Протеин ( CRP )
• СУЕ (ERS)
• Урина - ОХИ и седимент
• Анти глиадин. антитела (anti-Gliadin IgA)
• IgE total
• Хеликобактер пилори (anti-H. pylori) IgG
• Общ белтък (Total protein)
• Албумин (Albumin)
• Креатинин (Creatinine)