Нутригенетика - Глутенова непоносимост - целиакия
Алелни групи HLA-DQB1*02, DQB1*03:02 и DQA1*05
Алелни групи HLA-DQB1*02, DQB1*03:02 и DQA1*05
3-6 ml венозна кръв / 2 ml периферна кръв.
Алергии и непоносимости
Нутригенетика
Нутригенетични изследвания
Генетична предразположеност
Нутригенетични изследвания
Генетична предразположеност
Цeлиакията е автоимунно заболяване, развиващо се при генетично предразположени хора на различна възраст. Дължи се на непоносимост към глутен и други подобни на него белтъци, съдържащи се в пшеница, ръж, овес и ечемик. В резултат на това се получава хронично възпаление, атрофия на вилите и изтъняване на лигавицата на тънкото черво.
При пациентите с предразположение към цeлиакия (висок и среден риск) отключващи фактори за заболяването могат да бъдат хирургически намеси, бременност, вирусни инфекции (с рота- и аденовируси), стресови ситуации и други.
Изследването е необходимо при съмнение за целиакия и положителни имунологични маркери за това заболяване. Генетичният анализ дава възможност да се открият рискови пациенти, без да се извършва инвазивното изследване тънкочревна биопсия.
Диагностичен метод : PCR
Вид проба: 3-6 ml венозна кръв / 2 ml периферна кръв
Срок за издаване на резултат: 10 работни дни
Клинично приложение: Глутенова непоносимост; Хранителна непоносимост.