Индекс за инсулинова резистентност (HOMA-IR; Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance)
сектор Клинична лаборатория
сектор Клинична лаборатория
Условия за вземане: Сутрин до 10ч., на гладно. Да се съобщи за прилагане на инсулин.
Ендокринология
Диабет
Диабет
Инсулинът е хормон, произвеждан от бета-клетките в панкреаса. Малки количества инсулин обикновено се освобождават в кръвта след всяко хранене и спомагат за транспортирането на глюкозата до клетките на организма, където тя е необходима за производството на енергия. Инсулиновата резистентност е намалена способност на организма да реагира на действието на инсулина, особено от страна на мускулните и мастните тъкани. Тъй като клетките трябва да разполагат с глюкоза, за да оцелеят, организмът компенсира инсулиновата резистентност като произвежда допълнителни количества от хормона. Това води до състояние на хиперинсулинемия в кръвта и свръхстимулация на някои тъкани, които са останали чувствителни към инсулина. С течение на времето този процес води до дисбаланс в отношенията между глюкозата и инсулина и може да има неблагоприятни последици в организма.
Хиперинсулинемията и инсулиновата резистентност могат да повлияят на съотношението на липидите в организма, като значително увеличат количеството на триглицеридите и sdLDL (малки плътни липопротеини) в кръвта и намалят количеството на HDL (липопротеини с висока плътност) холестерола, (известен още като "добрия холестерол"). Те може също така да увеличат и риска от образуване на тромби, да предизвикат възпалителни промени и да увеличи задържането на натрий в организма, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Те са и съдов рисков фактор, който увеличава вероятността от заболяване на артериите.
Инсулиновата резистентност не е заболяване или специфична диагноза, но се свързва със състояния като сърдечносъдови заболявания (CVD), хипертония, синдром на поликистозните яйчници (PCOS), диабет тип 2, затлъстяване и неалкохолна мастна чернодробна болест. Някои изследователи също така смятат, че може да има връзка между инсулиновата резистентност и някои форми на рак.
Какво е HOMA-IR?
HOMA-IR (Хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата резистентност) показва колко инсулин трябва да произвежда панкреасът на даден човек, за да контролира нивата на кръвната захар.
HOMA-IR е разработен през 80-те години на миналия век и е косвен показател: изчислява се от нивата на глюкозата и инсулина на гладно. Той все още е най-широко използваният модел в клиничните изследвания. Смята се, че колкото по-висок е HOMA-IR, толкова по-инсулинорезистентни сте.
Като цяло имате оптимална инсулинова чувствителност, ако HOMA-IR е по-малък от 1. Нива над 1,9 сигнализират за ранна инсулинова резистентност, а нива над 2,9 - за значителна инсулинова резистентност.
Каква проба се изисква?
Венозна кръв.
Необходима ли е подготовка за теста?
Сутрин до 10:00ч. на гладно. Да се съобщи за прилагане на инсулин.
Какво означават резултатите от теста?
Висок HOMA-IR
Ако HOMA-IR е висок, организмът ви използва повече инсулин от нормалното, за да поддържа баланса на кръвната ви захар. Колкото по-високо е числото, толкова по-резистентни сте към инсулина.
Инсулиновата резистентност е един от симптомите на метаболитния синдром и ранен етап от развитието на диабет тип
Причини за инсулинова резистентност
При повечето "здрави" хора инсулиновата резистентност се дължи основно на два фактора: преяждане и липса на физическа активност. Прекаленото хранене и липсата на активност могат да доведат до натрупване на мазнини в черния дроб и мускулите, което прави тези тъкани по-малко чувствителни към инсулина.
Други причини за инсулинова резистентност са стресът, бременността и различни нарушения и заболявания.
Клинично приложение: Сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром, PCOS.