Подагра
Показатели за проследяване на състоянието на пациенти с подагра
Показатели за проследяване на състоянието на пациенти с подагра
Условия за вземане: Сутрин до 10 ч., на гладно, 12 часа след последен прием на храна и 2 седмици след прекъсване на приема на медикаменти за липидна обмяна и витамини. Изисква се информация за всички приемани медикаменти. Урина - втора порция, първа сутрешна урина, в стерилен контейнер, след тоалет.
Диагностични пакети
Метаболитна функция
Метаболитна функция
Подаграта е състояние, причинено от натрупване на игловидни кристали на пикочната киселина в една или повече стави. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който се произвежда естествено от организма. Повишените нива на пикочна киселина се появяват след разграждането на вещества, наречени пурини. Те се съдържат естествено в ДНК - градивните елементи на клетките, и в много храни. Храните с високо съдържание на пурини включват сардини, аншоа, миди, екстракти от дрожди като мармит, бира и дивечово месо. Организмът се освобождава от по-голямата част от пикочната киселина чрез бъбреците в урината, както и от червата в изпражненията.
При хората с подагра нивата на пикочната киселина се повишават и могат да кристализират в ставите. Това може да се дължи на няколко фактора:
- тялото произвежда повече пикочна киселина
- приемане на повече продукти с пикочна киселина чрез храната (обикновено чрез консумация на храни с високо съдържание на пурини)
- невъзможност на организма да се освободи от образуваната пикочна киселина.
Това натрупване на пикочна киселина в ставите причинява възпаление, подуване и силна болка. Най-често засегнатата става е големият пръст на крака. Други стави, които често са засегнати, са ръцете, китките, коленете и стъпалата.
Рискови фактори
Има определени рискови фактори, които могат да направят човека по-предразположен към подагра. Например подаграта се развива по-често при мъжете, отколкото при жените, и е по-често срещана при възрастните. Освен това хората с диабет тип 2, затлъстяване, сърповидно-клетъчна анемия и бъбречни заболявания са с повишен риск от развитие на подагра. Лекарства като циклоспорин, тиазидни диуретици и салицилати (аспирин) могат да попречат на отделянето на пикочна киселина, както и излишъкът от алкохол, който сам по себе си е с високо съдържание на пурини. В редки случаи човек може да наследи намалена способност за разграждане на пурините и така да е по-склонен да развие подагра. Установено е също така, че ниското съдържание на витамин С в хранителния режим или консумацията на твърде много фруктоза могат да увеличат риска от подагра. Фруктозата е единственият въглехидрат, за който е известно, че повишава нивата на пикочната киселина, и се съдържа във високи концентрации в подсладените със захар безалкохолни напитки.
Клинично приложение: Заболявания на черния дроб, Заболявания на панкреаса.
Пакетът включва следните изследвания:
• ПКК (CBC)
• СУЕ (ERS)
• C-реактивен Протеин ( CRP )
• Урина - ОХИ и седимент
• Глюкоза ( Glucose )
• Урея ( Urea )
• Пикочна киселина (Uric acid)
• Креатинин (Creatinine)
• Калий ( K ; Potassium)
• Натрий ( Na ; Sodium )
• Холестерол - общ (Total Cholesterol)
• HDL – холестерол / HDL – Cholesterol
• LDL – холестерол / LDL – Cholesterol
• VLDL– холестерол / VLDL – Cholesterol
• Триглицериди (Triglycerides )
• АсАТ (GOT; AST)
• АлАТ (GPT; ALT)
• Гама ГТ ( GGT )
• ЛДХ (LDH)