Геника БРЕМЕННОСТ И ПРЕНАТАЛНА ГРИЖА

Ранна фетална морфология и биохимичен скрининг за хромозомни аномалии

Ранната феталната морфология сe провежда през 11-13 г.с. и е един от най-важните ултразвукови прегледи по време на цялата бременност, насочващ за риск от вродени аномалии при плода. Успоредно с феталната морфология се провежда серумен скринингов тест за измерване на нивата на хормони и протеини, които идват от бебето или плацентата. Определени количества от свързания с бременността плазмен протеин-А (PAPP-A) и хормона човешки хорион гонадотропин (beta-hCG) означават, че плодът има по-висок риск от генетична аномалия. Наличието на отклонения в биохимичния скрининг НЕ ДОКАЗВА наличието на хромозомна аномалия, но повишава статистическия риск от такава. Липсата на отклонения в биохимичния скрининг НЕ ИЗКЛЮЧВА напълно хромозомна аномалия, а намалява значително риска от такава. 

Неинвазивен ДНК пренатален тест

При данни от биохимичния скрининг, сочещи риск от вродени аномалии, е препоръчително да се проведе неинвазивен пренатален кръвен тест. Той изследва феталната ДНК в майчиния кръвен поток, за да потвърди специфични проблеми с хромозомите, като синдром на Даун. Диагностичната точност на този тест е 99.9% и той се препоръчва за всички бременни с данни за повишен риск от биохимичен скрининг, на възраст над 35 години, със спонатнни аборти и предишни раждания на бебе с вроден дефект. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

Скрининг за полово предавани инфекции

При първото пренатално посещение, всяка бременна трябва да бъде тествана за присъствие на урогенитални инфекции. Наличието на последните се асоциира с висок риск от спонтанен аборт и неонатална инфекция. Минимумът изследвани патогени е включен в препоръките на Световна здравна организация (WHO) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и включва провеждане на тестове за сифилис, хламидия, хепатит В, гонорея и HIV. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

Бременност и пренатална грижа

Скринингови тестове през втори триместър

Фетална морфология

През втория триместър, от 19-та до 23-та седмица от бременността, се използва по-подробен ултразвук. Тази феталната морфология e изключително важна и представлява преглед за структурни аномалии на плода.

Троен/четворен биохимичен скрининг за хромозомни аномалии

Тройният биохмичен скрининг се извършва от 15-та до 20-та г.с. от бременността и измерва количествата на три или четири вещества в кръвта на бременна жена: алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG) и естриол (uE3). Когато се добави тест за хормона инхибин А, изследването се нарича четириядрен скрининг.  Количествата на тези вещества помагат на лекаря да разбере риска за бебето от определени вродени дефекти, като синдром на Даун, спина бифида или аненцефалия. Тези тестове не могат да покажат със сигурност, че бебето има вроден дефект. Само ДНК тестовете са категорични за поставяне на диагноза.  

Скрининг за гестационен диабет

Скрининговият тест за глюкоза проверява за гестационен диабет - състояние, което може да се развие по време на бременност. Обикновено състоянието е временно и отминава след бременността. Бременната жена може да развие гестационен диабет, дори ако не е имала диабет преди бременността си. Извършването на генетичен тест за предразположение към гестационен диабет може да даде полезна предварителна информация за навременна превенция от развитие на болестта.

Полово предавани заболявания & Бременност

Полово предаваните инфекции, ако не се лекуват, може да причинят сериозни проблеми както на майката, така и на детето.

PCR анализът е златен стандарт за диагностика на повечето полово предавани инфекции. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

№1 НЕИНВАЗИВЕН ПРЕНАТАЛЕН ТЕСТ В СВЕТА
NIFTY Pro® - бърз, безопасен и точен скрининг за най-често срещаните генетични аномалии

NIFTY Pro® осигурява несравнима точност от 98% в откриването на генетични дефекти в сравнение с други неинвазивни методи, като биохимичен скрининг и фетална морфология

Бременност и пренатална грижа
Скринингови тестове през трети триместър
Стрептококи група В (GBS)

Стрептококите от група В (GBS) са вид бактерии, които може да причинят сериозни инфекции при бременни жени и новородени. GBS често се срещат в устата, гърлото, долния чревен тракт и влагалището на здрави жени. Присъствието на GBS във влагалището при небременни жени обикновено не е от клинично значение и е напълно асимптоматично. Това обаче може да бъде много опасно за вагинално новородено бебе, което все още няма стабилна имунна система. 

GBS и репродуктивни несполуки

GBS бактериите може да причинят спонтанни аборти, мъртво ражданe и преждевременнo ражданe. Предвид че много различни фактори могат да доведат до мъртво или преждевременно раждане или спонтанен аборт, в повечето случаи причината за тези събития не се обследва.

Неонатална инфекция с GBS

GBS може да причини сериозни инфекции при бебета, изложени на бактерията по време на раждането. GBS най-често причинява бактериемия, сепсис, пневмония и менингит при новородени. GBS болестта може да бъде смъртоносна за новороденото, но има стъпки, които бременните жени могат да предприемат, за да защитят своите бебета.

GBS тест - превенция при новородени

Aмериканският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) и Американският колеж на медицинските сестри-акушерки (ACNM) препоръчват задължителен GBS скриниг на всички бременни в през 36 - 37-ма гестационна седмица. Най-точният и бърз тест е PCR за GBS и се извършва от две проби - влагалищен и анален секрет. Жените, които имат положителен тест за GBS, провежадат антибиотично лечение с цел да се намали риска за бебето от заразяване с GBS.

Съвременни лабораторни практики
Пренатална грижа

Мисията на отдела за пренатална грижа към лаборатория „ГЕНИКА“ е да предоставя актуална информация, медицински изследвания и научни данни, за да помага за успешна бременност чрез превенция на заболявания, рискови за бременността и новороденото. Конкретните цели на отдела са насърчаване на репродуктивното здраве и първичната превенция.   

Разгледайте нашите тестове