Геника HPV & РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Ракът на маточната шийка (РМШ) е второто по честота онкозаболяване в света сред жените на възраст между 20 и 55 г. Негов причинител е човешкият папиломен вирус (HPV). РМШ представлява краен стадий на неизлекувана HPV инфекция, която се характеризира с постоянно присъствие на HPV и е установена при многократно ДНК тестване на цервикални проби. 

HPV инфекцията се предава предимно по полов път и обикновенно протича без клинични признаци или симптоми.  Сред всички съществуващи видове HPV само няколко типа, категоризирани като високорискови, причиняват рак.  Сред тях, тип 16 и тип 18 са отговорни за 70% от случаите. Вероятноста поне веднъж в живота си да срещнете HPV е 90%. Процесът от заразяване с HPV до настъпване на ракова заболеваемост е бавен.  Това прави иницииращите инфекции и предшестващите болестта лезии подходящи за редовна профилактика с цел превенция на развитие на рак на маточната шийка. 

Някои видове рак на вулвата, вагината, пениса, ануса и орофаринкса (задната част на гърлото, включително основата на езика и сливиците) също са причинени от HPV. Все още се правят изследвания, за да се разбере как  HPV причинява тези видове рак.

Като цяло се смята, че HPV е отговорен за над 98% от аналните и цервикалните ракови заболявания, около 70% от вагиналните и вулварни ракове и 50% от рака на пениса. Раковите заболявания в задната част на гърлото (орофаринкса) традиционно се причиняват от тютюн и алкохол, но последните проучвания показват, че около 35% до 50% от раковите заболявания на орофаринкса могат да бъдат свързани с HPV. Много от тях могат да бъдат причинени от комбинация от тютюн, алкохол и HPV.

Първичен скрининг за рак на маточната шийка

HPV ДНК тест

Само допреди няколко години цитологичният скрининг (цитонамазка) беше единственият диагностичен подход за превенция на рак на маточната шийка (РМШ). Цитонамазката (PAP тест) е медицинско изследване за профилактика на цервикален рак и към днешна дата се прилага успоредно с HPV ДНК теста за скрининг на РМШ. 

Откриването на вируса HPV като причинител на рак на маточната шийка доведе до важен технологичен напредък, включително разработване на молекулярно-генетични тестове за HPV за идентифициране на жени, които са вирусоносители и/или проявяват HPV-асоциирана онкогенна активност. HPV ДНК тестът е насочен към детекция на типове HPV, които се асоциират с висок риск от развитие РМШ. Детекцията на вируса е възможна на много ранен етап от настъпване на заразяването и много преди установяване на HPV инициирани атипични цитологични изменения в цитонамазката. Това прави HPV ДНК теста единствен по рода си ранен прогностичен маркер за РМШ. В същото време той спомага за определяне на терапевтичния поход.

Живот с грижа за жените

Приблизително 93% от случаите на рак на маточната шийка са предотвратими с диагностичните решения на „ГЕНИКА“

ThinPrep® PAP тестът е значително по-точен от обикновената цитонамазка

Грижа за вашите любими хора
Всеки може да бъде носител на HPV, без да има симптоми за това

Комбинираният скрининг с ThinPrep® PAP тест + HPV тест осигурява най-добрата възможна годишна профилактика срещу рак на шийката на матката.

Превенция и контрол на HPV инфекцииите
Всяка носителка на HPV е в риск от развитие на РМШ
HPV инфекциите са много чести

HPV инфекциите са толкова чести, че почти всеки мъж и и всяка жена ще се заразят с поне един тип HPV в даден момент от живота си. HPV се разпространява чрез вагинален, анален или орален сексуален контакт с някой, който вече е заразен с вируса, както и при интимен контакт на кожа с кожа.

Някои HPV инфекции може да доведат до рак

Повечето HPV инфекции (9 от 10) изчезват от само себе си в рамките на две години. Понякога HPV инфекциите продължават по-дълго и може да причинят някои видове рак. HPV инфекциите може да причинят рак на: шийката на матката, вагината, вулвата, пениса, ануса и гърлото. 

Редовни профилактични тестове ще ви предпазят от рак

Интегрираният подход чрез провеждане на HPV ДНК тест и течно-базирана цитология (цитонамазка от ново поколение) е ключов за успеха в борбата с РМШ. При положителен HPV тест е препоръчително да се изследват други полово предавани нфекции, за да се ограничи бързото развитие на РМШ.

Предотвратете рака с HPV ваксината

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват всички момчета и момичета да се ваксинират за HPV на възраст 11-12 г. Тази възрастова препоръка гарантира, че децата ще са защитени много преди да са изложени на вируса поради сексуална активност.

ВНИМАНИЕ: HPV ВАКСИНАТА НЕ ЗАМЕСТВА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

HPV ваксината не осигурява пълна защита. Тя покрива само някои типове HPV и няма 100% протективно действие. Редовните профилактични изследвания са единственият сигурен начин да избегнете развитието на HPV индуциран рак.

Изтегли брошура

Съвременни лабораторни практики
Грижа за пациента

Мисията на отдела за диагностика на HPV инфекции към лаборатория  „ГЕНИКА“  е да предоставя актуална информация, медицински изследвания и научни данни, за да помага на хората да живеят по-безопасно и по-здравословно чрез превенция на HPV инфекциите и предизвиканите от тях усложнения.  Конкретните цели на отдела са насърчаване на сексуалното здраве и първичната превенция на полово предаваните болести.

Тестовете за амплификация на нуклеинови киселини (NAAT; PCR ) са единствената диагностична възможност за детекция на HPV. Нашата лаборатория притежава международен сертификат за диагностика на HPV, издаден от Instand E.v.  „ГЕНИКА“  следва препоръките на Световната здравна организация (WHO) и предлага всички най-съвременни тестови варианти за диагностика на HPV.

Разгледайте нашите тестове